Rosabel Cantenys: “Caldes de cara el mar, la gent del poble es mulla”

21.12.10, Publicat al Bloc de R.Cantenys.– En el darrer escrit dedicat a “Caldes, de cara el mar”, vaig fer una anàlisi de les polítiques de promoció econòmica i turística que està portant a terme el govern municipal i les conseqüències immediates que se’n deriven pel nostre municipi, ja que afecten de ple el front marítim i les guinguetes com a atractius promocionals. 

Tot va sorgir arran del futur enderroc de la guingueta "Marola" i a conseqüència de les abusives i arbitràries condicions que l’equip de govern i l’alcalde Joaquim Arnó van decidir exigir per la concessió de cada mòdul, tal i com quedava reflectit al nou plec de clàusules amb les següents condicions: 120.000 euros per mòdul construït amb una garantia de fiança equivalent, més la suma de prop de 30.000 euros per ampliació, durant el primer any, i un exagerat cànon de 18.000 euros per cada any afegit. 

Una pèssima estratègia política, la pèrdua d’un establiment emblemàtic que s’hauria pogut defensar i la puja del tracte econòmic per a la concessió de les guinguetes de platja són els fets que varen acabar de posar en evidència la mala situació econòmica de l’Ajuntament, l’afany recaptatori del govern municipal i el desencert d’un model inapropiat. 

[@more@]

Aspectes tot ells, sobre els quals vaig  fer una valoració ferma, rigorosa i amb crítica constructiva, aportant solucions i propostes alternatives. Vaig anunciar que el nostre grup polític, el PSC de Caldes d’Estrac, proposaria que es fixés un únic cànon a satisfer anualment durant els 15 anys de la concessió, i que es fes un estudi econòmic i financer, previ a la licitació, elaborat pels tècnics de l’Ajuntament.  

Això no obstant, conscients que en tres anys i mig no se’ns ha acceptat mai cap proposta, demanàvem també que en cas que no s’atengués la nostra proposta, com a mínim s’aturés la licitació per fer un estudi, ni que fos per esbrinar els cànons que s’apliquen a la resta de poblacions de la costa del Maresme per la concessió administrativa de guinguetes d’obra, com les que hi ha a Caldes, amb especial atenció als municipis que han aconseguit consolidar un model turístic.

. 

Onada d’al·legacions i protesta veïnal 

Doncs bé, promesa complerta per part del grup municipal socialista, ja que durant el període d’informació pública vàrem presentar un total de 23 al·legacions sobre el plec de clàusules, que es van resoldre en el Ple del passat 29 de novembre. I nova negativa per part del govern municipal. 

Però no ens vàrem quedar sols. Durant aquests darreres setmanes s’ha generat un important moviment de protesta veïnal, que ha fet públic i manifest el seu rebuig a les mesures proposades pel govern de CiU. Caldes ha viscut una autèntica manifestació o protesta d’al·legacions administratives per aturar un procés en curs, que culminarà finalment amb l’aplicació d’unes mesures que molta gent entén i considera perjudicials pel poble.     

Al ple de 29 de novembre es varen presentar, a més, una desena d’al·legacions per part de l’Associació de Veïns del Passeig dels Anglesos, de l’Associació de restauradors, de diversos particulars del Passeig, del concessionari Marcel·lí, i de 375 veïns i veïnes, que varen presentar 375 signatures de suport a l’històric establiment fundat el 1875. 

Moltes d’ aquestes al·legacions coincidien en una mateixa queixa: la revisió de les condicions econòmiques que s’imposen per renovar les guinguetes. 

. 

Intervenció del poble o imposició del govern 

Si fem recompte tenim 10 al.legacions que inclouen particulars, una entitat i una associació veinal, 375 signatures de suport al Marcel.lí i la proposta del grup socialista a l’Ajuntament. Tenin en compte la petita població de Caldes estariem parlant d’un promig de gairebe una queixa per família, d’una veu discrepant de protesta a cada casa.

Penseu per exemple que CiU ha guanyat les eleccions municipals per golejada, com arreu de Catalunya, amb 634 vots, sobre un cencs de 1955 votants. Per tant, davant una mostra de rebuig per part dels veïns i veïnes tan amplia i representativa, seria lògic pensar que qualsevol govern escoltaria la gent i reconsideraria la seva proposta. A Caldes no. Les peticions veïnals no s’han tingut en compte, ans al contrari. I a més, de les 23 al·legacions presentades pel grup municipal socialista només n’han considerat quatre que es basaven en temes jurídics. 

El passat dia 29 de novembre, el Ple va donar l’aprovació definitiva, amb els vots del grup CiU, al Plec de clàusules que han de regir la concessió dels mòduls del front marítim, tal i com havia plantejat inicialment el govern municipal encapçalat per l’alcalde Joaquim Arnó, ignorant del tot les peticions d’associacions i veïns. 

Vull expressar la més profunda queixa i decepció pel fet que el Ple municipal hagi desestimat totes les al·legacions presentades per associacions i veïns i veïnes de Caldes.  

I tanmateix emfatitzar l’estat de desengany, desil·lusió, frustació, així com el sentiment de fracàs de tots aquells que han presentat al·legacions o signatures amb el convenciment en un estat de dret la veu del poble compte i és escoltada. No només cada quatre anys fent ús del dret de vot, sinó en el decurs de les legislatures: ja sigui a través dels representants electes o dels procediments que la llei facilita per expressar i fer sentir la seva veu en les reunions generals de la nostra corporació pública, en el Ple com a òrgan suprem d’una cambra legislativa de representants electes. 

I quan el representants electes no volen escoltar el parer d’un sentir ampli o majoritari de la població, alguna cosa no va bé. No en tinc cap dubte. Crec que aquesta actitud envers la ciutadania i el fet d’haver pres una decisió al ple sense voler fer cas a ningú demostra la prepotència total del govern de CiU, encapçalat per l’alcalde Joaquim Arnó, i el seu afany recaptatori. I fa que quedin reafirmats els cànons dels imports de 120.000 euros del primer any, més l’obra d’ampliació valorada aproximadament en uns 30.000 euros, i els 18.000 euros dels 14 anys restants.  

Això prova que a l’equip de govern només li interessa el benefici fàcil i a curt termini, i que amb aquests mòduls només hi tenen una oportunitat de recaptació sense tenir en compte el què li convé al poble.  

Han gastat amb un dispendi mai vist a l’Ajuntament de Caldes i ara, en aquest plec de clàusules, hi veuen una nova oportunitat d’ingressar diners. Entenc que les queixes de la gent no poden quedar en un sac buid. I també ho veu així el grup municipal socialista de Caldes d’Estrac, que ha fet pública una nota de premsa.  

Per això, encara que ara ja no hi hagi res a fer, sobretot després que el Ple hagi donat l’aprovació definitiva al plec de clàusules gràcies als vots de CIU, nosaltres volem contribuir a difondre-les perquè tothom conegui les seves raons. La ciutadania hi té dret.  

.

Queixes i protestes veïnals 

L’Associació de Restauradors i Hostalers, a més del desacord en les condicions econòmiques que CiU imposa per a les concessions de les guinguetes, al·lega el seu desacord amb el fet que les guinguetes puguin disposar de fregidores i planxes, ja que s’utilitzen per preparar un serveis que, no estan inclosos en la definició de “bar” del catàleg vigent.  

Per la seva part, les al·legacions de l’Associació de veïns i veïnes del Passeig dels Anglesos i dels particulars fan constar, a més del desacord pels cànons, la preocupació pels olors que ocasionarà permetre cuinar a les guinguetes i per la pèrdua de tranquil·litat que comportarà els l’entrada en vigor dels nous horaris d’obertura i tancament.   

Finalment, l’al·legació signada pels 375 veïns i veïnes que donen suport a l’històric “Xiriguito Marcel.lí” demanava que és reconsideressin les condicions econòmiques dels desproporcionats i arbitraris cànons per tal que l’actual concessionari pogués optar a la concessió, donat el caràcter emblemàtic de l’establiment. 

  

Aigües tèrboles i mar de fons sense precedents 

Jo mateixa, com a candidata del grup PSC a la les properes eleccions, i sobretot com a persona que ha decidit dedicar-se al servei públic, que no ha servir-m´en,  no puc evitar el sentiment de tristesa que m’embarga en constatar que l’Ajuntament no té en compte els veïns i veïnes. 

Ha passat un fet d’una significació molt important. No es recorda cap altre protesta per un plec de clàusules, al qual s’hagin presentat tantes al·legacions a nivell veïnal per fer raonar al govern. I això vol dir que l’alcalde ha actuat d’esquenes a la ciutadania i als interessos del poble.  Fins i tot en el cas de les al·legacions presentades pel grup municipal socialista, el govern de CiU n’ha estimat només 4, que són de tipus jurídic, de les 23 presentades en total. 

. 

Zero en conducta i aplicació 

La reflexió de tot això, tal i com podeu comprovar, és que hi ha dues qüestions de fons a destacar: l’una, és de tarannà del govern municipal de CiU, que ha quedat ben retratat, i l’altre, té a veure amb la pèsima estratègia de política turística i de promoció econòmica que s’està portant a terme al municipi.  I sobre aquesta darrera qüestió queden encara coses importants a dir, sobretot pel que fa al front marítim, que és l’aparador del poble. En parlarem properament. 

Per acabar, només vull dir que si en un futur tenim l’oportunitat de governar Caldes, en el nostre projecte hi figurarà, entre les prioritats, convertir el passeig, la platja i el front marítim en conjunt, en un espai de qualitat per a la convivència, el civisme i la tranquil·litat.  

Volem una primera línia de mar plenament integrada en la vida social, apta per al passeig, per al bany, per a l’esport, per a la cultura i per impulsar l’economia.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.